Folkhälsa – en investering i Kronobergs framtid
Hälsa är grunden för ett starkt samhälle. När människor mår bra, fungerar vardagen bättre, arbetslivet blir mer hållbart och vi skapar en tryggare och mer jämlik framtid. Men den senaste rapporten “Hälsa på lika villkor 2024” visar att vi i Kronoberg har stora utmaningar som vi måste ta på största allvar. Vi ser en ökad psykisk ohälsa, försämrade levnadsvanor och växande hälsoklyftor – och det är nu vi måste agera.
Oroväckande utveckling i psykisk ohälsa
Det mest alarmerande resultatet i rapporten är den ökande psykiska ohälsan, särskilt bland unga kvinnor. Tre av fyra unga kvinnor upplever oro, ångest eller stress, och en av fyra rapporterar svåra psykiska besvär. Detta är en utveckling vi inte kan ignorera. Vi behöver stärka det psykosociala stödet, investera i tidiga insatser i skolan och se till att ungdomsmottagningar har resurser för att möta det ökade behovet.
Levnadsvanor som påverkar folkhälsan
Rapporten visar också att våra levnadsvanor går åt fel håll. Färre rör på sig tillräckligt och ohälsosamma matvanor ökar. Endast fyra procent av männen och åtta procent av kvinnorna i Kronoberg äter den rekommenderade mängden frukt och grönt. Dessutom har fysisk aktivitet minskat sedan 2018, samtidigt som läskkonsumtionen ökar. Vi måste skapa fler förutsättningar för hälsosamma val genom bättre skolmåltider, fler motionsmöjligheter och en ökad medvetenhet om vikten av goda matvanor.
Växande hälsoklyftor
Hälsa och ekonomi hänger tätt samman. Ekonomisk utsatthet och låg utbildningsnivå påverkar människors välmående i stor utsträckning. En femtedel av invånarna i Kronoberg saknar ekonomisk marginal, och för personer födda utanför Europa är siffran dubbelt så hög. Vi behöver fler insatser för att skapa jobb, utbildningsmöjligheter och ekonomisk trygghet – för utan en stabil ekonomi blir det svårare att prioritera sin hälsa.
Ett gemensamt ansvar
Folkhälsan i Kronoberg är en framtidsfråga som vi alla har ett ansvar för. Regionen kan inte lösa detta ensam. Vi behöver en bred samverkan mellan kommuner, civilsamhället, näringslivet och akademin. Genom att arbeta tillsammans kan vi vända trenden och skapa ett mer jämlikt och hållbart samhälle där fler kan leva långa och friska liv.
Att investera i folkhälsan är en av de viktigaste satsningarna vi kan göra. Nu är det dags att agera – för vår region, för våra invånare och för framtiden.
Här hittar du hela rapporten från undersökningen
