Hur reser man i Diö egentligen?
Den 15:e augusti signerades ett samarbetsavtal mellan Älmhults kommun och Energikontor Syd. Målet är att ny kunskap och förståelse för personers resande i stationssamhället Diö. Energikontor Syd, Älmhults kommun och Region Kronoberg vill att samarbetet ska ge kunskap om behoven hos de som pendlar för att möjliggöra attraktiva och hållbara mobilitetslösningar för företagare, boende och anställda i Diö.
Stationssamhället Diö med cirka 900 invånare är en av två orter i Kronobergs län som kommer få stöd i att hitta hållbara sätt att ta sig till och från jobbet. Tågstationen i Diö är en central punkt i undersökningen, som ska utveckla olika sätt att öka stationens attraktivitet och resandet med tåg.
– Stationen har sedan 2013 trafikerats av regiontåg, men vi vill att fler ska se vinsterna med att resa med tåg till och från Diö. Vi tror att det finns potential för ett ökat resande och jag ser stor nytta såväl för pendlare som för vårt samhälle i stort, säger Rene Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden på Region Kronoberg.
Under våren har Energikontor Syd haft kontakt med Älmhults kommun för att planera arbetet i Diö.
– Det är viktigt att vi når ända fram till resenären och att vi får möjligheten att förstå deras livspussel. Det finns inte en lösning som passar alla, men de allra flesta kan göra små förändringar utan att vardagslogistiken blir alltför komplicerad, säger Anna Månsson, projektledare ESS.
För att göra detta kommer en ambassadörsgrupp skapas i Diö för att verkligen ha örat mot marken. Personerna i gruppen kan dessutom uppmuntra varandra och sprida vidare engagemanget till sina vänner, familj och kollegor. Älmhults kommun ser att samarbetet med energikontoret växlar upp arbetet i Diö med hjälp av mobilitetsexperter och projektledare som kan driva initiativet.
– Att få hjälp med att förstå vilka behov och utmaningar som finns hos de som pendlar till och från Diö är guld värt. Det handlar inte bara om att ställa frågor till de som redan åker kollektivtrafik idag utan denna satsning gäller alla som av olika skäl reser till eller från Diö ,säger Henrik Johansson på Älmhults kommun.
Det är genom EU-projektet Mobility Makers som Energikontor Syd har möjlighet att stötta Älmhults kommun med att utveckla mobilitetslösningar för det lilla stationssamhället med stor potential. Projektet finansieras förutom av Nordsjöprogrammet även av Region Kronoberg som också stöttar i genomförandet bland annat med kunskap om kollektivtrafik och erfarenheter från tidigare transport- och mobilitetsprojekt.