Regionen och länets elever i kreativt samarbete med stjärnkock och IKEA Museum
I höst startar en spännande utmaning för skolklasser i Kronoberg: Skapa en hållbar lokal maträtt och vinn en plats på IKEA Museums meny!
Region Kronoberg lanserar en unik utmaning för skolklasser i höst genom sitt undervisningskoncept ”Mot nya höjder”. Lärare kan anmäla sina klasser för att delta i Mot nya höjder-satsningen ”Make Use” som kombinerar naturvetenskap, matematik och teknik med kreativ odling och matlagning.
Skapa en hållbar måltid med lokala råvaror
Eleverna kommer bland annat att få planera en odling på 2000 kvadratmeter (den genomsnittliga mängden odlingsbar mark som finns tillgänglig per person på jorden). Elevernas uppgift blir sedan att använda de odlade råvarorna för att skapa en lokal maträtt som främjar biodiversitet, med fokus på smak och hållbarhet. Eleverna behöver även ta hänsyn till säsongens tillgängliga råvaror, vilket innebär att de ska arbeta med höst- och vintergrödor.
Klassernas bidrag kommer sedan att bedömas av en kunnig jury bestående av kocken och författaren Paul Svensson samt IKEA Museums Food and Beverage Manager Björn Johansson.
- Mat och måltidsfrågor är oerhört viktiga i Kronoberg, för vår besöksnäring, för vår livsmedelsproduktion, för njutning och för vår beredskap. Mot nya höjder är ett utmärkt exempel på hur vi kan integrera viktiga ämnesområden i en praktisk, inspirerande och regional kontext. Detta är ett kreativt sätt att tidigt förankra kunskap om hållbara måltider och livsmedelsberedskap hos våra unga kronobergare, säger René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
En prestigefull vinst
Den vinnande maträtten kommer så småningom att hamna på menyn på IKEA Museums restaurang i Älmhult. Vinnar-klassen får inte bara äran, utan också en oförglömlig upplevelse med ett studiebesök på museet där de får träffa både Paul Svensson och Björn Johansson och dessutom smaka på sin egen Kronobergstallrik.
- Det ska bli spännande att få se elevernas kreativa recept. Utmaningen ligger i att sätta ihop flera olika lokala livsmedel för att en helhet ska uppstå. Genom att delta får eleverna och lärarna inte bara kunskap och erfarenhet inom naturvetenskap, matematik och teknik, utan också en djupare förståelse för hållbar matproduktion, säger Paul Svensson, kock och författare.
- Det känns otroligt kul att vara en del i ett projekt som inspirerar unga människor att skapa kreativt och tänka hållbart kring mat, samt kunna dela detta med alla våra besökare genom en plats på vår meny, säger Björn Johansson, Food and Beverage manager på IKEA Museum.