Klassens recept hamnar på IKEA Museums meny
Blomkål, röda linser, rotselleri och bönpasta. Låter det som en konstig kombination? Det tyckte inte juryn som nu placerar rätten på IKEA Museums meny. Tävlingen ”Kronobergstallriken” har engagerat elever från hela länet i att skapa lokala maträtter med hållbarhet och biodiversitet i fokus.
Under hösten har en spännande utmaning pågått för skolklasser i Kronoberg: Skapa en hållbar lokal maträtt och vinn en plats på IKEA Museums meny. Klasserna har planerat odlingar, utforskat säsongens råvaror och kombinerat sina kunskaper inom naturvetenskap, matematik och teknik med kreativ matlagning. Bakom initiativet finns Region Kronobergs undervisningskoncept ”Mot nya höjder” och satsningen involverar även stjärnkocken Paul Svensson och IKEA Museum.
Vinnaren en genomtänkt kombination
Nu är vinnaren utsedd. Klass 4-5 från Lidhultsskolans bidrag ”Vegetarisk bolognese”, imponerade stort på juryn med sin genomtänkta kombination av närproducerade råvaror. Men juryn lyfter även fram att klassen har tänkt på kostnad, kvalitet och hållbarhet.
Som en del av vinsten får klassen en inspirerande studieresa till IKEA Museum i Älmhult den 9 januari. Förutom att träffa jurymedlemmarna och smaka på sin vinnande rätt, kommer eleverna att delta i smaktester och andra övningar kring mat och hållbarhet. De får även träffa flera olika yrkesgrupper inom kök och servering, för att få ökad förståelse för länets arbetsmarknad.
En heldag för lärare
Den 9 januari bjuder Mot nya höjder även in lärare från hela Kronoberg till IKEA Museum. Det blir en eftermiddag och kväll med inspiration kring hur hållbarhet och mat kan integreras i undervisningen. Lärarna kommer, precis som den vinnande klassen, att få äta det vinnande bidraget, träffa Paul Svensson och delta i workshops.
Att engagera våra unga i frågor som binder samman skolan och det lokala näringslivet är ett fantastiskt sätt att göra skillnad. Eleverna har fått lära sig mer om länets förutsättningar för odling, förädling och vilka yrken som behövs för att allt detta ska fungera och har sedan visat sin kreativitet på tallriken. Jag ser fram emot fler initiativ som detta i framtiden, säger René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden