Praovecka med Alex

Denna vecka hade jag förmånen att handleda Alex från årskurs nio på NoT Fagrabäckskolan under hans praovecka. Jag är glad att han valde att ägna sin vecka med mig. Han fick ta del av vad det innebär att arbeta med politiska uppdrag. Jag hade tre delar under veckan som var viktiga för mig att dela med mig av; mitt uppdrag som politiker; som ansvarig för kommunikation i partiet och som ordförande i Växjöbostäder. Jag ville även att Alex skulle få ta del av hur vi arbetar i politiken både i kommunen och i regionen. Jag har förmånen att vara en del av båda organisationerna, och jag ville gärna dela med mig av skillnader och likheter inom det politiska arbetet.

Alex följde mig till stor del, men hade även förmånen att vara med på kommunfullmäktiges sammanträde, på utbildningsnämnden med Ida Eriksson och i tekniska nämnden med Sofia Stynsberg.

Det var intressant även för mig att dela med mig av mitt arbete och ta del av Alex tankar kring vårt uppdrag. Jag ville inte bara att han skulle följa med i arbetet, utan att vara en aktiv del i att analysera våra uppdrag, och reflektera kring det han upplevt. Varje dag inleddes med ett samtal om förväntningar och planer för dagen och avslutades med hans reflektioner och samtal om det han varit med om. En praovecka handlar inte bara om att prova på olika arbetsuppgifter, utan om att förmedla kunskaper som skolan inte kan förmedla. Det är något vi verkligen borde ta vara på och kanske även utveckla mer.

Tillsammans med Alex hade vi en riktigt trevlig vecka, vi pratade mycket och det var en innehållsrik vecka. Alex fick möjlighet att vara med i sammanhang där förtroendet är oerhört viktigt, och han levererade verkligen! Alex egna tankar kan ni läsa här nedan. Detta inlägg är ett sätt att avsluta en givande vecka med ett gemensamt projekt – ett blogginlägg:

Praovecka med Moderaterna Text: Alex Edvardsson

Förväntningarna jag hade på politiken sedan innan var bland annat att det var större problematik politiker emellan te.x höger och vänster. Men jag tycker att även med oppositionen hålls det en god ton och att skilja på politik och person verkar inte vara ett större problem. Jag har alltid hört sedan jag var liten att politiker jobbar långsamt och att minsta lilla fel i samhället hade kunnat lösas snabbare från politiken. Men efter jag har sett det hårda och effektiva arbetet på nära håll så har den uppfattningen blivit omvänd. Sena kvällar och tidiga morgnar med effektivt, hård och engagerat arbete av våra flitiga politiker.

Jag har också märkt att politikerna kommunalt och regionalt verkligen jobbar för att få ett bättre Växjö och Kronoberg. Att jobba både helger, sena kvällar och långa dagar kräver ett driv och en målsättning.

Även så blev jag väldigt förvånad hur högt förtroende jag som 15 årig praoelev kunde få. Jag fick sitta med i möten med information som är inofficiell och intern utan begränsningar, vara fullt delaktig i det politiska arbetet och detta gjorde att jag kände mig mer involverad. Jag är väldigt glad över möjligheten att få praoa hos moderaterna och få se det politiska arbetet från insidan båda kommunalt, regionalt och internt.