Problemet är inte Grand Hôtel – problemet är Riksdagen

Den senaste veckan har vi kunnat ta del av diskussionen kring Grand Hôtel och Sverigedemokraternas gala där nationalister och högerpopulister från hela Europa samlats. Tonläget har varit högt och senast idag gick Grand Hôtel ut med en kommuniké att de ångrar att de inte brutit kontraktet för länge sedan.

Jag tycker att hela denna diskussion håller en låg intellektuell nivå. Problemet är inte var Sverigedemokraterna dricker sitt kaffe eller var deras gäster sover. Problemet är att vi har ett rasistiskt parti i Riksdagen och en vice talman från detta parti som representerar Sverige i olika sammanhang.

Politiken och samhället grundar sig i en positiv grundinställning till människor, där vi dagligen arbetar för att göra det bästa för våra invånare. Men idag har vi ett parti som grundar sig i att misstänkliggöra våra medmänniskor, att stänga gränser och vars hela ideologi går ut på att skilja på vi och dem. Detta parti har 20 % av väljarna. 20 % som vill stänga Sverige, som är bakåtsträvare och som har en negativ syn på andra människor. Många säger att dessa 20 % bara protesterar mot det s.k etablissemanget och de andra partierna, men de har då valt att aktivt stödja ett parti med en smutsig bakgrund som grundar sig i en nazistisk ideologi. Det är dags att de bekänner färg och erkänner vad de har röstat på. Detta parti sitter i vår Riksdag och i våra folkvalda församlingar runtom i Sverige. Där ligger problemet – inte i Grand Hôtel.

En minister dricker ett glas för mycket och sätter sig i bilen någon timme för tidigt och måste lämna alla sina uppdrag. Men en högerpopulist med djupa kontakter i den europeiska extremhögern är vice talman i vår Riksdag och representerar vårt land. Det är praxis säger de som försvarar hans position. Den enda praxis som borde finnas är människovärdet.

Samtidigt har vi andra partier och politiker som är kapade av de 20 % som röstar på Sverigedemokraterna och som lägger all energi på att försöka attrahera dessa väljare, som vänder kappan efter vind och som säljer ut sin själ för att komma på hur de kan samarbeta med Sverigedemokraterna. Istället för att lägga sin tid och kraft på att motarbeta högerpopulismen har de ägnat sin tid åt att analysera hur de kan öppna upp för samarbete – officiellt eller inofficiellt – för att på så sätt komma till makten. Jag tycker det är äckligt! Det är moraliskt förkastligt och ideologisk prostitution – att sälja ut sina egna värderingar för att kunna sitta närmare makten.

Jag har alltid sagt vad jag tycker om Sverigedemokrater och deras väljare, öga mot öga till de jag känner som röstat på dem och till de som har politiska uppdrag i kommunen. Jag har sagt vad jag tycker om deras brist på respekt för demokratin när de missbrukar sina positioner, där ledamöter inte visar sig på ett enda sammanträde och där deras ersättare singlar slant om hur han ska rösta och aldrig öppnar munnen eller kommer med något förslag. Jag har upplevt i min vardag hur det är att utsättas för deras människosyn, hur jag, min fru och mina barn har trakasserats i vårt hem med brev och vykort innehållande hot och önskemål om att vi ska lämna Sverige. Ska jag acceptera dem bara för att de har 20 % av väljarnas stöd?

Jag kommer aldrig, aldrig att acceptera Sverigedemokraterna för jag vet vilken unken människosyn de har. Därför kommer jag aldrig att samarbeta med dem inom politiken, och jag tar avstånd från alla de som öppnar upp för samarbete på ett eller annat sätt.