Vem vinner krig?
Vi lever i en tid där många konflikter påverkar världen, bland annat med Ukraina som är invaderat av Ryssland och det pågående kriget mellan Israel och Hamas*.
Frågan som vi måste ställa oss är; vem vinner kriget? Här nedan funderar jag kring detta och hur detta kan påverka oss på slutet, som land och som kontinent.
Faktorerna som påverkar krigets utgång tenderar att bli lika under tiden. Men det finns två som gör skillnaden; antal människor och ekonomin.
– Antal människor för att kriga. Det är inget mysterium att antalet människor som krigar är den mest betydelsefulla faktorn när det gäller möjligheterna att vinna kriget. Finns det exempel där denna faktor inte har gjort skillnad? Ja, men de är få! Tänk nu på Ryssland som är väldigt impregnerat av en krigskultur som betyder att människans liv inte är värt något i ett krig. Därför har de alltid haft taktiken att skicka människor till fronten, oavsett om det är en klok taktik eller inte. Soldater som dödas? Då fyller man på med nya. Och den som ångrar sig och vill backa, då är det kört också för den. Deras egna medborgare blir deras fiender. Ryssland har ingen respekt för människan, oavsett om vi pratar om människor från andra länder eller om deras egna medborgare. De har ingen respekt för livet.
Frågan handlar då om vad som händer med Ukraina? NATO har redan deklarerat att de kommer inte att lägga sig i genom att kriga direkt mot Ryssland, med vapen till Ukraina ska de fixa kriget. I detta läge när Ryssland satsar på ett krig där tiden kommer att spela till deras fördel måste vi fråga oss när det är dags att börja fundera över hur detta ska avslutas. Ska vi vara passiva eller ej? Jag har inte svaret, men tycker att det är värt att fundera på, vad har vi egentligen framför oss?
– Ekonomiska resurser – Pengar/budget. Att ha resurser är centralt, punkt slut. Den som har tillräckligt med pengar för att kunna fortsätta ha ett land som utvecklas och leverera till sina medborgare är otroligt viktigt, samtidigt som landet kan ha resurser för att kunna finansiera själva kriget. Det behövs inte sägas så mycket mer här!
– Andra faktorer som påverkar men som inte är så avgörande i alla lägen. Här kan vi prata om teknologin till exempel. Länderna kan ha olika teknologiska lösningar/vapen när ett krig börjar, med den delen, speciellt i långa krig tenderar att jämna ut sig. En annan faktor som är viktig är moralen hos medborgarna i ett land. Det är viktigt att moralen ska vara på topp, det är därifrån parterna kan hämta energi, kapacitet och viljan att vinna, att försvara våra liv, vårt land… Vår framtid helt enkelt! Disciplinen kan också göra skillnad i delar av ett krig, oavsett om vi pratar om disciplin inom det militära eller hos samhället i övrigt!
Vi i Europa måste ha kapaciteten att planera hur vi kan utforma vårt försvar på bästa sätt. Viktiga frågor som måste diskuteras i vårt land, då diskussionen redan pågår i Europa. Jag tycker själv att vi borde jobba för att bygga upp en egen militär kapacitet i Europa som kan ge oss möjligheter att försvara oss i alla lägen, utan att vara beroende av andra. En starkare budget i EU när det gäller dessa frågor, helt enkelt! Våra principer och värderingar som har utformat Europa är viktiga att försvara, våra gränser som kontinent är grunden för den frihet som ger oss förutsättningar i vårt EU-samarbete. Det är värt att försvara!
Vad tycker du? Du kan gärna kommentera här nedan eller kanske kan vi träffas för att diskutera detta och andra frågor!
*Officiellt är kriget är mellan Israel och Hamas, men i verkligheten står kriget mellan Israel och Iran. Konflikten är djupare än det som vi ser. Det som vi ser är ett proxykrig (ombudskrig).
Hej Rene, long time no see. Viktiga och relevanta frågeställningar som är viktiga att diskutera. Vi kanske kan hitta ett tillfälle framöver.
Ha det gott. Bästa hälsningar från Håkan Gunnarsson.