Arkitektur för mig

I måndags kunde vi läsa i Smålandsposten att Teknikum var framröstat som det fulaste huset i Småland… En Facebooksida med 44.000 medlemmar där 144 röster avgjorde omröstningen… 
Samma dag var Växjöbostäders Kv Arken med som finalist i tävlingen ”Årets nyproduktion”, en tävling som arrangeras av Sveriges allmännytta.

Växjöbostäder vann inte, men det är alltid trevligt att vara med på en tävling där man vill sprida kunskap om bra och innovativa byggprojekt, där bostadsföretag har prövat nya arbetsmetoder, byggt särskilt klimatvänligt eller kostnadseffektivt. I Växjö är vi duktiga helt enkelt!

Vad tycker jag om detta? Arken har skapat både nationellt och internationellt intresse, där vi haft förmånen att kunna inspirera byggentreprenörer, kommuner, miljöföretag, utländska forskare, arkitekter, träleverantörer och många fler. Vi är mycket glada över att Arken tog sig till final och kan mäta sig med andra nyproduktioner i landet.

Arkitektur för mig handlar ytterst om hur nutidens tekniska lösningar används. Arkitektur handlar inte om det är fint eller ej, det handlar om relationen med tiden, om den historiska stund du lever i och hur relationen med tekniken som finns i den tiden skapar den nya arkitekturen, dvs språket för den nya tiden!

Men visst, kanske är det roligt det som Facebookgruppen Arkitektupproret gör, att förenkla allt till en fråga om fint eller fult. Men jag tror att vi måste försöka prata om helheten istället.