Burger King följer samhällstrenden… Rätt eller fel?

Några funderingar angående det samhälle vi lever i, det där vi inte bara är bevakade av staten eller företagen, utan där vi bevakar varandra och där ibland några felaktiga rader på sociala medier kan innebära tråkiga konsekvenser för individerna.

Allt började med ett reportage som jag lyssnade på i P4 Radio Kronoberg. Här är länken till artikeln http://t.sr.se/1HzyWOr

Burger King följer samhällstrenden

I veckan har vi kunnat ta del av nyheten att Burger King i Växjö har fotograferat registreringsskyltar på kundernas bilar. Syftet är kanske oklart men vad som är tydligt är att detta har retat upp folk. Många har reagerat på nyheten och känner sig bevakade. Jag vill inte själv lägga några värderingar i vad Burger King har gjort, men tycker att reaktionen är ironisk i ett samhällsperspektv.

Vi lever i en tid där vi är ständigt bevakade. Helt frivilligt väljer vi att lägga ut våra liv på Facebook, Instagram och andra sociala medier. Plötsligt kan du träffa vänner från förr som du inte har sett på flera år, men som har 100% koll på vad du har gjort sedan ni sågs senast, vad du åt till middag och hur du mådde i måndags. Jag personligen har Facebook öppen för mina vänner och är ganska restriktiv när det gäller vilka jag delar Facebook med. Men alla använder Facebook på olika sätt. När journalister skickar vänförfrågan till mig känner jag att de gör det som en form att bevaka mitt liv, snarare än en vilja att dela min vänskap.

Google bevakar oss och följer våra digitala fotspår, det kan räcka att du skriver in två bokstäver så vet de precis vad du är ute efter och kommer ihåg din fråga till nästa gång du googlar efter information. När du sedan läser nyheter eller surfar runt på nätet poppar det upp reklam som bara handlar om det som du nyss har googlat.

ICA har full koll på ditt liv, och skickar hem rabattkuponger med det du brukar köpa och de har alla detaljer kring din inköpslista. När du reser och handlar på flygplatser måste du visa boardingkort, så att det blir registrerat precis vad du köpt på vilken flygplats i världen.

Listan kan göras längre över hur bevakade vi är i vårt samhälle. Jag säger inte att det är rätt eller fel, men det borde finnas en bredare diskussion kring detta, och kring hur det påverkar våra liv.

Radio Kronoberg lyfte upp ett viktigt ämne som rör bevakningen i vårt samhälle, och det är en bra start men jag vill gärna ta diskussionen ett steg längre. Vad betyder denna bevakning för oss som individer i samhället? Det är intressant att diskutera att inte bara Staten och företagen bevakar oss, utan att vi även bevakar varandra som medmänniskor, och hur det kan påverka våra liv. Några felaktigt formulerade rader på Facebook kan verkligen förstöra en människas hela liv. Den makten som finns i den sociala kontrollen på Internet är otroligt intressant att diskutera. Jag tror att vi har inte fattat vilken makt som finns i människors händer idag, som ger oss möjlighet att påverka människors liv, men också historien och politiken. En sådan diskussion hade behövts i vårt samhälle, och jag är säker på att jag kommer att återkomma i detta ämne lite längre fram, med mer tankar kring hur det påverkar oss som samhälle.