Det verkar som att Smålandsposten tycker det är rakt och sakligt att smutskasta mig

Som jag berättat i tidigare inlägg blev jag på förra kommunfullmäktige påhoppad av Gustav Petersson från Alternativ för Sverige, då han sa att han skiter i vad jag heter och att jag borde lära mig riktig svenska.

Dagen efter händelsen publicerade Smålandsposten en artikel på webben om vad som sagts och hänt i fullmäktige. Ganska snabbt kom det upp en väldigt otrevlig, ganska lång kommentar med angrepp på min person i kommentarsfältet. Två timmar senare dök det upp ytterligare en kommentar om hur vidrig jag var som person och en massa andra förolämpningar om mig. Inte förrän min fru kontaktade Smålandsposten och bad dem moderera sitt kommentarsfält plockades den andra av de två kommentarerna ner. Två timmar och tjugo minuter efter den första kommentaren publicerats. Svaret från Smålandsposten var att de inte alltid hinner med att moderera bland kommentarerna. Trots detta modererade de bara den ena av de två kommentarerna. Den första fick stå kvar en stund till innan även denna plockades bort.

Efter att artikeln publicerats blev jag uppringd av en journalist på tidningen som frågade om mina känslor så här dagen efter angreppet i fullmäktige. Jag berättade vad jag tyckte och markerade även i slutet av intervjun att jag anser att även media har ett stort ansvar i hur de skriver och beskriver olika händelser och att de kan tänka på att de också har makt och möjlighet att påverka. Journalisten tackade för intervjun och sa att de inte hade bestämt sig för om de skulle skriva om det vi pratat om, vilket de inte heller gjorde.

Men tre dagar senare publiceras en insändare i Smålandspostens papperstidning och på webben, där skribenten pläderade till min fördel (vilket jag är tacksam över, liksom mot alla de som hört av sig med sitt stöd för mig i veckan). I insändaren väckte skribenten en diskussion kring vad som är riktig svenska och vad det begreppet innebär. Smålandsposten ansåg tydligen att jag nu är symbolen för en person med brytning då de valde att sätta min bild i artikeln. Som om inte detta var nog publicerades Gustav Peterssons replik till ovan nämnda insändare på webben igår och papperstidningen idag, och där Smålandsposten helt ogenerat publicerar Gustavs insändare med rubriken ”Riktig svenska är en förutsättning för ett svenskt Sverige”. En insändare som innehåller rena felaktigheter om mig (jag är inte VD på Växjöbostäder), anklagelser om att jag är karriärist, samt avslutar artikeln med att jag inte kan göra mig förstådd i det svenska språket, och att våra barn förtjänar bättre än så, de förtjänar ett svenskt Sverige där man kan prata riktig svenska. Så vad jag tyckte om upplevelsen i fullmäktige, dess betydelse för vår demokrati och medias ansvar hade tydligen inte ett nyhetsvärde, det är tydligen mer värt att låta två personer diskutera mellan varandra i tidningen om mig om jag pratar svenska eller ej, och om min brytning kan vara ett problem, och till denna diskussion dessutom publicera en bild på mig.

Smålandsposten lämnar på sin sida några tips om hur man skriver en insändare på ”Opinion”, det finns ett antal tips, men det tredje tipset lyder: ”Skriver du rakt och argumenterar sakligt i en fråga ökar chansen för publicering.”

Vidare finns möjlighet att kommentera insändaren på webben. Där skriver Smålandsposten följande:

”Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga”.

Smålandsposten anser därmed uppenbarligen att Gustavs artikel är rak och saklig, och att de bedömer artikeln som värd att publicera såväl på webben som i papperstidningen och att den uppfyller tidningens ”krav” för publicering.

Jag hoppas att Smålandsposten förstår att jag inte är fullkomligt okänslig, att jag har en familj och barn som far illa av att se mig utmålas på detta vis. Personangrepp gör ont. Jag hoppas Smålandsposten förstår att de verkligen har ett ansvar för hur de publicerar, hur de rubriksätter och hur de bildsätter. Jag hoppas också att de förstår att jag kommer att ha väldigt svårt att ställa upp på intervjuer med Smålandsposten på mycket, mycket länge.