För många är besatta av människors etniska bakgrund

Varje år gör jag det som jag egentligen inte tycker om, men som jag måste göra…. Att titta på Melodifestivalen. Jag tycker inte om det, för det är så dålig kvalitet, trots den potential festivalen har. På något sätt är det dock en institution, som en måste ha koll på för att hänga med i samhället idag, en måste känna till historien och de aktuella artisterna. Det bara är så.

Igår tittade jag med familjen som vanligt, och det var en sak som jag verkligen reagerade på, och som jag diskuterade mycket med min fru. Varför är det så mycket fokus på en artists ursprung snarare än på artisten i sig? Varför är det etniska ursprunget intressant, och hur länge ska det vara ett tema? Varför presenterades en adopterad artist som just adopterad från Colombia? Hur länge ska personer stämplas eller påminnas om sitt ursprung i detta land? Jag kan köpa att folk ställer frågor till mig som relativt ny i landet (14 år sedan jag kom till Sverige…) men jag ifrågasätter verkligen hur vi fortfarande markerar ursprunget för en person som är adopterad. Vad är grejen? Jag fattar inte!

Efter festivalen kommenterade jag en del av mina åsikter på Twitter, och följde även vad andra skrivit om kvällen, och återigen reagerade jag på vilket fokus vi lägger i Sverige på människors ursprung. Många, många skrev att resultatet igår var som en smocka i ansiktet på Sverigedemokraterna, att en adopterad same vunnit deltävlingen. Även om de ser sig som de goda, och motståndare till Sverigedemokraterna ser jag ingen skillnad på dem och SD i hur fokus läggs på människors etniska ursprung. Det blir absurt när vi börjar argumentera mot SD så snart vi står inför en person med en annan hudfärg eller annan bakgrund som gör något bra i samhället, och använder denne som något slags motargument mot SD. Det är en sak att ta den politiska diskussionen med SD, men något helt annat att lyfta fram SD i var och varannan åsikt utan koppling till politiken.

När ska vi lämna etnicitet bakom oss och istället fokusera på människan?

Ett svar på ”För många är besatta av människors etniska bakgrund”

Kommentarerna är stängda.