Gamla kommunhuset – en högst levande fråga i Växjö city
Malin Lauber oroar sig i en insändare i Smålandsposten över att det gamla kommunhuset står tomt i centrala Växjö. Hon skriver att ”vi hör rykten om att något är på gång”. Växjös kommunalråd i opposition ställer alltså frågan om vad som händer i ett ärende som stått högt på agendan under det senaste året. Det är så pinsamt och ovärdigt ett kommunalråd att skriva om verkligheten på detta sätt.
Jag har fått frågan om det gamla kommunhuset såväl i Kommunfullmäktige som på styrelsemöten med Växjöbostäder och såväl jag som bolagets tjänstepersoner har löpande svarat på var läget ligger. I februari var jag med i medierna i ett inslag som beskrev komplexiteten i ärendet.
I styrelsen för bolaget har jag och bolagets tjänstepersoner informerat om projektets utveckling, den 11/5 2022 står det i protokollet från styrelsemötet med Växjöbostäder att projektchefen informerar om uppdaterad tidplan och projektstatus för kvarteret Ansgarius (före detta kommunhuset). I styrelsen har jag fått uppskattning av oppositionen för att de anser att jag har varit så öppen och transparent med information, och att alla ledamöter har koll på vad som händer.
Den 17/5 på sammanträde med Växjö kommunfullmäktige fick jag en fråga från Vänsterpartiet på ledamöternas frågestund om vad som händer med kvarteret Ansgarius och jag besvarade då denna fråga. Om kommunalrådet Lauber hade velat veta projektets status hade det bara varit att lyssna på informationen som getts, eller att ringa för att få informationen, eller ställa frågor på politiska möten. Bolagets tjänstepersoner, jag som ordförande och dina partikollegor i styrelsen hade enkelt kunna beskriva verkligheten för dig.
Verkligheten är den att Växjöbostäder fick tillträde till byggnaden för ganska precis ett år sedan. Arbetet inleddes då med att rensa ut fastigheten och Tegvalls fick uppdraget att tömma byggnaden på lösa inventarier, hela tiden med uppdraget att så mycket som möjligt som skulle gå till återbruk och återvinning. Även när det gäller fasta inventarier så som dörrpartier, belysning et cetera har vi arbetat med återbruk och den senaste leveransen ägde rum i mitten av juni.
Under hela året har ett gediget arbete pågått med intressenter och eventuella samarbetspartners. Det är många förhandlingar som ska bedrivas och samtal som ska föras. Malin kanske inte har så mycket erfarenhet av detta, men i ett komplext projekt som detta är det många parametrar att ta hänsyn till, inte minst i en marknad som har förändrats under det senaste året. Läget på hyresmarknaden påverkar, liksom allt som sker i vår omvärld.
Detta projekt ligger i hjärtat av Växjö centrum, det är en verklig framtidsfråga för Växjö och det handlar om att, tillsammans med andra aktörer, göra det bästa av läget utifrån vad som är bäst för bostadsmarknaden, för näringslivet, för bolaget och för stadskärnan. Det är något Växjöbostäder arbetar med på ett strategiskt och seriöst sätt. I grund och botten handlar det om att på bästa sätt hantera Växjöbornas tillgångar. Det är de som äger bolaget.
Med den insinuerande insändare som Malin Lauber skriver visar hon att hon har ingen aning om hur det funkar, hon har inte tagit till sig av information och det verkar inte finnas ett bra samarbete internt i Socialdemokraterna. Jag kan bara förklara det med ett desperat behov av att plocka billiga politiska poäng. Men detta är inte att driva politik, det är att medvetet misskreditera Växjöbostäder som är ett seriöst bostadsbolag.
Rene Jaramillo (M), ordförande i Växjöbostäder