Jag vet var jag står, pausa samarbetet

Den 24/2 påmindes vi om att vi under ett års tid haft ett krig i Europa. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har krigsbrott, konflikt och enorma flyktingströmmar påverkat oss alla.

Mitt i denna konflikt och känsliga läge har Sydafrika valt sida, trots sin neutralitet. Häromdagen genomfördes militärövningar på sydafrikanskt territorium, en övning Sydafrika genomförde tillsammans med Ryssland och Kina.

Utifrån den kunskapen lyfte jag därför frågan till kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) på kommunfullmäktige om det inte är läge nu att pausa det samarbetsprojekt som kommunen har med Sydafrika, som ett sätt att stå upp för Ukraina och visa på vårt missnöje med Sydafrikas aktiva ställningstagande i kriget.

För mig är det tydligt att den värld vi lever i just nu skakat om oss på så många sätt och får oss att ständigt ompröva våra gamla sanningar. Att aktivt ha ett samarbetsprojekt i och med ett land som upplåter sitt territorium till militärövningar med Ryssland och Kina, övningar som testar nya robotmissiler som förmodligen kommer användas i ett redan blodigt krig mot Ukraina tycker jag är osmakligt. Av den anledningen ville jag med min fråga markera hur kommunledningen tänker kring fortsatt samarbete med Sydafrika. Jag vet var jag står, pausa samarbetet tills vi ser hur verkligheten utvecklar sig!