Kriget, tre scenarier

Kriget fortsätter. Ryssland har för länge sedan visat att det var inte Kiev som var målet, utan hela Ukraina. Att ändra det politiska systemet och garantera att sina idéer om Ukraina och sin geopolitiska position skulle stå på Rysslands sida.

Om vi leker med tanken på att förhandlingar är möjliga att nå ett resultat, vad kan hända? Här kommer några tankar som en analys som har ingenting att göra med mitt politiska liv, utan med mina tankar som statsvetare.

Jag ser framför mig tre olika scenarier och här kommer jag att skriva om dessa.

De raderna här nedan är inte mina önskningar, utan vad jag ser som en möjlig analys.

1. Ryssland och Ukraina förhandlar, de försöker vinna något som gör att kriget stoppas och gör det möjligt att bygga en framtid.

  • Ryssland behåller Krimhalvön
  • De två delar av Ukrainskt territorium som Ryssland först invaderade blir ”självständiga”
  • Ukraina blir ett neutralt land
  • Att bli neutralt innebär inte bara det, utan att på något sätt blir garanterad att om ”någon” inte respekterar detta då blir det garanterat hjälp till Ukraina samt Ukraina kan bygga upp ett eget starkt försvar
  • Ukraina går inte in i Nato
  • Ukraina blir på något sätt en del av Europa, förhoppningvis för dem i EU. Presidenten kan inte bara visa att landet stått emot Ryssland, utan att garantera utveckling och möjligtvis en stark tillväxt i landet under många år framöver. Det är en viktig del i det hela.

2. Kina går in i konflikten. Många pratar om att det som händer just nu med detta kriget är att en ny ordning utformas, jag säger nej. Det är inte denna konflikt som är den stora konflikten som ska utforma den nya ordningen i världen. Det är konflikten med Kina, det är Kina som är den stora motpolen mot det systemet som har dominerat det senaste 80 år i världen. Kriget mot Ryssland är ingenting i en jämförelse som en möjlig konflikt med Kina. Vad har Kina och Ryssland gemensamt? Aldrig har dessa länder levt i frihet eller demokrati! Kina gillar inte den aktuella konflikten, de tycker inte att alla förutsättningar är på plats. De tycker att Ryssland har gjort fel och de hade velat fortsätta med Europa under ”en lugn” och ”stabil” relation. Men om de går in är det inte för att markera, utan för att lämna den som segrare. Det är en ny ordning som står på spel, och nu vill de spela huvudrollen.

3. Putin dör. Alla förstår att han är den drivande kraften i konflikten och det är han som har gjort att Ryssland startar ett krig på det gamla sättet som i princip hela världen fördömer. Många pratar om att moralen inte är på topp i Ryssland som land, i militären och inte heller bland de som står honom nära. Att man skulle vilja ”sluta med Putin” är inte ett otänkbart scenario. Att ha ett pågående krig utan att se stora framgångar skapar irritation.

Ovan är några tankar kring hur de olika parterna kanske tänker i konflikten, eller möjliga nya konflikter som kan utformas. Oavsett vilket måste kriget stoppas och Ryssland måste betala för det som de har orsakat.

Ryssland har redan förlorat kriget, och konsekvenserna av det kommer den ryska befolkningen att betala för under en lång tid framöver.

Det jag beskrivit är möjliga scenarier. Du som läser, vad tänker du? Vad ser du framför dig?