Kulturupplevelser skänker glädje, och stärker vårt välmående

Sedan restriktionerna lättades efter pandemin, och vi åter kunde få uppleva kultur så som den ska upplevas har jag haft förmånen att få fylla min själ med härliga kulturupplevelser.

Förra söndagen lyssnade jag på Kronobergarnas musikkår, en anrik blåsorkester i Växjö, ett stort gäng hängivna amatörer som samlas varje vecka och repeterar tillsammans och som bjöd in till Konserthuset i en härlig filmmusikkonsert. I fredags var jag återigen på Konserthuset, denna gång för att lyssna på Musica Vitae och uppleva Flamencons magi med en av världens bästa flamencodansare.

Vilken otrolig förmån vi har i att Musica Vitae har sin bas i Växjö, denna kammarorkester som gjort sig ett namn långt utanför Sveriges gränser tack vare sin höga kvalitet. Kvällen avslutades på Växjös nya tillskott i krogvärlden, på den irländska puben Slaínte där två fantastiska musiker underhöll med irländsk musik till publikens jubel och spontana dans.

Allt detta kan upplevas i Växjö – från glada amatörer till världskända artister, från Småland till Spanien till Irland, och utbudet just nu är enormt. Det faktum att det är så många evenemang just nu kan vara en förklaring till varför biljettförsäljningen har gått trögt för de flesta, men en annan förklaring kan vara att många människor fortfarande är försiktiga inför pandemin och att utsätta sig för stora folksamlingar.

Kulturupplevelser skänker glädje, och stärker vårt välmående. Jag anser att kulturen är en viktig del av välfärden och har inga problem att lägga skattepengar på att säkra ett rikt kulturliv.

I Växjöbostäder lägger vi resurser på att ge våra hyresgäster kulturupplevelser. Under de senaste somrarna har vi arbetat med konceptet gårdsmusik, där alltifrån ensamma trubadurer till Musica Vitae har uppträtt för våra hyresgäster på våra innegårdar. För en del av hyresgästerna har detta varit den första gången de upplevt livemusik på detta sätt, och vi vet att det har haft stor betydelse och varit ett uppskattat inslag i vardagen för våra hyresgäster.

För att utveckla en attraktiv kommun krävs ett aktivt kulturliv, och en kultur som tar plats i det offentliga rummet. Därför är jag av åsikten att kulturen måste vara en stor del av arbetet med stadsutveckling och hur vi ska öka attraktiviteten i vår stadskärna.

Möjligheten att äta mat från världens alla hörn, att lyssna på såväl amatörer som världskända proffs och se på teater för stora och små är så berikande och jag är otroligt tacksam för att vi kan uppleva allt detta i Växjö.