Mitt nyårslöfte 2016

Artikeln är publicerad i Smålandsposten 8/1-2016.

Åsa Karlsson Björkmarker inleder 2016 sin vana trogen med att utmåla Växjö som en kommun med stora problem. Denna gång väljer hon att fokusera på inkomstskillnaderna mellan det område med högst medelinkomst och det med lägst medelinkomst i kommunen. Som om detta skulle vara en relevant faktor. Men i Socialdemokraternas värld, där avundsjukan och missunnsamheten mot de som tjänar pengar styr politiken är det kanske inte förvånande.

Åsas artikel inleds med att ställa två grupper mot varandra, och framställer det som ett problem att det finns människor som tjänar olika mycket i kommunen.

Vad Åsa istället borde fokusera på är att Växjö, enligt samma statistik som hon refererar till från SCB, ligger bättre till än riksgenomsnittet på många områden; andelen högutbildade är högre än riket, andelen med låg utbildning är lägre än riksgenomsnittet, kvinnors inkomster är högre än snittet och även om inkomstskillnaderna mellan könen finns även i Växjö så är gapet mellan mäns och kvinnors inkomster mindre än i riket i stort.

Självklart finns det problem även i Växjö, och det finns insatser vi behöver göra. Men det är ingen som vinner på att ställa grupper mot varandra. Det är bara billig populism som skapar avundsjuka och ökade spänningar i samhället.

Socialdemokrati och socialism går ut på att det ska vara lika för alla. Men det är omöjligt i ett samhälle där alla är olika. Att helt minska inkomstskillnaderna mellan grupper är både omöjligt och dumt. Dessutom i ett land där vi i internationell jämförelse inte har så stora inkomstskillnader i samhället. Åsa skriver om att det behövs en tydlig fördelningspolitisk inriktning i Växjö. Alla som känner till Socialdemokratin vet att det betyder att ta pengar från de som tjänar dem och ge till de som inte tjänar lika mycket. När det bästa vore att föra en politik som innebär att alla tjänar mer, där det inte spelar någon roll om någon tjänar mer än mig.

Mitt nyårslöfte 2016 är att vara en nagel i ögat på alla populister som kommer med förhastade slutsatser, som tycker om att ställa människor emot varandra och gruppera människor i ”vi” och ”dem”.

Vårt gemensamma nyårslöfte i Växjö borde vara att alltid ställa frågan till Socialdemokraterna ”Hur mycket kommer det att kosta?” För det är enkelt att lova stort och allt till alla när det är andras pengar de tar sig friheten att bestämma om.

Ett svar på ”Mitt nyårslöfte 2016”

Kommentarerna är stängda.