Tolerans, frihet och respekt!

Jag har precis läst inlägget från P4 Kronoberg med rubriken ”Präster kritiserar populär brudöverlämning” Detta har gjort att jag börjat tänka på hur det var för mig och Therese… Jag gillar inte när präster börjar ta på sig den gamla traditionen, att predika, och med sin moraliska pekpinne börja döma andras människors sätt att leva!

Jag har gift mig två gånger… Med samma kvinna! En gång i Santiago, Chile och andra gången i Gårdsby kyrka, Sverige.

I Chile gifte vi oss utan att någon från Therese familj kunde vara med, men vi hade glädjen att en vän från Sverige, Catharina, kunde vara med denna lyckliga dag!

Min mamma åkte med mig till vigselplatsen och lämnade mig vid ”altaret” (vi gifte oss borgerligt) medan min pappa åkte med Therese och ”lämnade” henne vid ”altaret”, Therese ville att han skulle göra det som representant för hennes familj.

Senare i Sverige gifte oss vi i Gårdsby kyrka… En underbar kyrka! Den som ”lämnade” mig i kyrkan var min vän Eduardo som representant för min familj (min familj skrev till honom att han skulle ta det på sig) och Therese åkte med sin pappa… Det var en fin ceremoni. Vi var ”så respektlösa mot våra svenska traditioner” att vi hade två präster, en svensk och en amerikan, vi körde ceremonin både på svenska och engelska! Herregud… Vi gjorde precis så som det inte ska göras!

Att en präst går ut och börjar lägga sig i hur ett par vill ordna ceremonin är absurt… Låt människor utforma en av de lyckligaste momenten i livet hur de vill, försök inte döma och moralisera kring allt! Tolerans, frihet och respekt… Det behövs överallt, ja… överallt!