Socialdemokraterna… Populister?

Idag i P4 Kronoberg kan vi läsa (nu är länken inte längre tillgänglig) ett reportage om hur många traineejobb som har kommit till i verkligheten efter de vallöften som Socialdemokraterna lämnade till Sveriges ungdomar inför valet 2014.

Enligt P4 Kronoberg som hämtade siffrorna från en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjorde enligt P4 Kronoberg, är resultatet 875 traineejobb… Vallöftet var 32000!!

Oavsett om denna information stämmer eller inte, gjorde artikeln att jag började tänka över min känsla idag när det gäller hur politiker har börjat agera!

Politiken och demokratin är i en farlig fas. I dagens politik har vi en tendens, inte bara i Sverige men även i ett internationellt perspektiv, att populister lovar och lovar, går till val på att bygga upp stora förväntningar hos medborgarna vilket därefter resulterar i meningar som ”Vi kan inte göra det som vi lovade”, ”Vi hade fel”, ”förutsättningarna förändrades” etc.

På slutet innebär detta sätt att hantera politiken och medborgarna ett hot mot demokratin, och dessa populister riskerar bidra till att medborgarnas tillit till politikerna börjar försvinna… Det är inte bra, det är inte ok! Så bygger vi inte ett samhälle på rätt sätt!