Ukrainare behöver stabilitet

Ukrainare behöver stabilitet, viktigt med tydliga besked!

I lördags var jag inbjuden att medverka på ett språkcafé för ukrainare. Michael Nilsson driver utbildningsföretaget Jutus, och han hade bjudit in mig för att prata om politik och samhälle för deltagarna.

Det var en intressant stund där jag kunde berätta lite om min egen resa men också om vad som är viktigt att tänka på när man söker arbete i Sverige.

Det står klart att många ukrainare lever med en otrolig stress och osäkerhet inför framtiden. De känner frustration över att vilja jobba men inte komma in i samhället. Oron över vad som ska hända med deras tillfälliga beslut om massflyktsdirektivet är påtaglig. Vad ska hända när det upphör i mars 2025? Här måste EU och Sverige komma med ett besked, så att alla vet vad de har att förhålla sig till!

Mitt största budskap var dock att aldrig ge upp hoppet. Styrkan och möjligheterna finns inom var och en och det måste vara drivkraften. Så kan man komma framåt i livet. Ta chansen att träffa nya människor, ge sig in i föreningslivet och skapa kontakter utanför den egna gruppen. Då ökar möjligheterna att komma in i arbets- och samhällsliv.

Självklart är kriget en ständig oro för de ukrainare som befinner sig här. Men budskapet är att de är inte ensamma, Sverige är med och stöttar i kampen hela tiden, för att öka möjligheterna att vinna kriget. Men nu är vi inne i den fasen att Europa måste börja prata om hur vi kan ge militärt stöd till Ukraina om de behöver mer resurser.

Soldater? Ska det bli aktuellt med ett sådant stöd till Ukraina?

Jag skrev tidigare om vilka vinner kriget. En analys om vilka förutsättningar som ofta behövs för att kunna vinna ett krig. Läs här: https://jaramillo.se/vem-vinner-krig/