Vi måste reagera kraftigt, men med eftertänksamhet

Jag ska skriva här nedan om den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Jag skriver vad jag tycker och hur jag ser på det hela. Mina egna tankar, jag representerar ingen, bara mig själv. Som statsvetare ger jag mig möjligheten att göra mina analyser och kommentarer.

Redan 2014 gjorde Ryssland som man ville, genom en invasion då man tog över av en del av Ukraina… 2018 firade vi alla VM festen när fotbolls-VM spelades i Ryssland. Sedan 2014 har Europa fortsatt köpa gas från Ryssland, utveckla affärer och bygga upp infrastruktur tillsammans med dem. Ska vi fortsätta att blunda och lura oss själva och inte se vad har vi gjort som kontinent gentemot Ryssland?

Är det möjligt för EU och världen att vara självkritiska? Hur mycket har egentligen EU och USA gjort för att inte hamna där vi är idag? Och inte med tanke på de senaste veckorna, utan sedan 2014 tills nu?

Just nu är min analys att det är Kina som kommer att bli en viktig del i de internationella relationerna, hittills har de varit försiktiga och deklarerat att ländernas suveränitet måste respekteras och att inget land kan gå in i andras territorium. Nu är det Kina som står där och lyfter fram dialogen som den enda vägen. Att följa Kina kommer att bli väldigt viktig i konfliktens utveckling.

Putin har gått från hans propaganda, en man som försökte visa sig som en pragmatisk, kall schackspelare inom politiken, men som nu tappat kontrollen och visat sig öppet som en galen ledare som agerar i affekt. Han gick in i en konflikt utan en aning om var detta ska sluta. Han har tappat kontrollen just nu… Han vet inte vad som händer och kommer att hända. Att han har ett klart mål, innebär inte att han har kontrollen.

Tyvärr är det vanliga människor som förlorar. Nu ropar alla om att skicka vapen, till vadå? Ukraina uppmanar vanliga människor att ge sig ut på gatorna för att slåss mot Rysslands armé… Jag vill inte uppmuntra en massaker på de oskyldiga. Jag förstår tanken att skicka vapen, men hur realistiskt är det att Ukraina kan stå emot? Världen måste engagera sig för att stoppa våldet.

Ukraina är också ett land som måste analyseras. Politiken har inte levererat, den president som de har är ett resultat av ett stort missnöje hos befolkningen som är trötta på korruptionen och besvikna på politiken och deras politiker. Deras aktuelle president halkade in i ämbetet nästan som på ett bananskal, efter att ha spelat rollen som president i en populär satirserie på Ukrainsk TV. Genom att rösta fram honom visade medborgarna hur trötta de var på den rådande situationen. Så fungerar demokratin, det är folket som har makten och bestämmer över sitt eget öde.

Korruptionen i landet har varit ett stort problem och en av anledningarna till varför de inte haft möjlighet att bli medlemmar i  EU. Vi behöver inte prata om de extremt rika som byggt upp sin rikedom genom korruption, de har redan lämnat landet. Varför har då inte Ukraina blivit medlemmar i Nato? NATO öppnar inte dörrarna så enkelt för länder som är inte stabila och har interna konflikter.

USA och Nato vill inte ge sig in aktivt i konflikten, Ukraina har rätt, de kommer att stå ensamma mot Ryssland.

Vi borde undra vad en person från Ukraina tänker när de ser alla länder som målar sina byggnader i Ukrainas färger samtidigt som alla länder säger att ingen kommer att slå tillbaka mot Ryssland. 

Frågan är superkomplicerad. USA och EU vet att de ekonomiska sanktionerna inte ger effekt direkt samtidigt som många av sanktionerna också resulterar i konsekvenserna för oss alla.

Ryssland och ekonomiska sanktioner… Ger det resultat? Är det någon som har frågat sig hur mycket pengar de har som reserver? Ja, det är inte lite, Putin vet att det krävs mycket pengar för att finansiera denna attack och dess konsekvenser. Men självklart måste vi pressa ännu hårdare här.

Sanktionerna måste tas som de är, effekterna kommer inte per automatik, det handlar om långsiktiga effekter.

Världen måste pressa på så att man återkommer till dialogen, och återigen, där kommer Kina att ha en viktig roll att spela enligt mig.

Putin valde 2014 att gå in i landet när Ukraina hade interna politiska problem och var inte redo för att agera. Med tanke på hur det ser ut i många länder nu är det ingen slump att Putin agerar precis just nu. Biden i USA har inte ett starkt ledarskap och han kämpar med den nationella opinionen. I Frankrike har Macron det inte lätt på hemmaplan och han har ett viktigt val framför sig. I Tyskland har en ny ledare tillträtt som fortfarande måste hitta sin plats. I Storbritannien har Boris Johnsson sina problem och landet har varit politiskt instabilt den senaste tiden… Samtidigt är EU inte i sin bästa form efter Brexit och världen försöker återhämta sig efter en global pandemi. Ingenting är en slump. Till råga på allt är Ryssland ordförande i säkerhetsrådet i FN. Så ironisk kan verkligheten vara. Ryssland har brutit FNs principer och deklarationer.

Vi måste uppmuntra dialogen. Putin är en diktator, och måste bekämpas, men i detta läge kommer ingen att vinna genom att uppmuntra till mer våld. Europa måste en gång för alla ta ledarskapet. Vi kan inte glömma att det var det bestämda USA som hade den centrala rollen när folkmordet skulle stoppas i Europa under kriget på Balkan.

Nato kan inte göra något utan att vänta på att Ryssland gör fel och attackerar en medlem av organisationen, annars blir det bara som nu, att de passivt står och tittar på.

Internationella relationer byggs på att avtal respekteras, att dialogen och förhandlingar är lösningen på våra konflikter och att länder måste se på varandra som jämlika. Rysslands agerande är bortom all kritik, och går emot alla de principer vi har byggt upp i ett civiliserat samhälle. Jag hoppas nu att dialogen tar plats och att oskyldigas blod inte behöver spillas mer än vad som redan skett.