Det som händer i Ukraina är fruktansvärt

Det som händer i Ukraina är fruktansvärt, självklart lider jag med landet och dess befolkning.

Det är nu som världen måste agera kraftigt för att markera mot Putin, men vi måste ha kapaciteten att agera på bästa möjliga sätt och tänka på att i dessa situationer är det en bra strategi att ha ett kallt huvud.

Biden har varit klar att USA inte tänker skicka militär som kan slå mot Rysslands styrka, inte i första hand iallafall. Biden och många vet att det som är i spel är ett nytt världskrig, och ett sådant primitivt tillstånd måste alla bekämpa i alla lägen.

I dessa tider måste vi hålla ihop och tänka hur vi kan hjälpa befolkningen, det är alltid vanliga människor som drabbas hårdast av våldet.

Världen måste pressa Ryssland, Putin måste ta tillbaka sina styrkor och dialog samt diplomati måste göra sitt och det måste vara vägen. Samtidigt måste världsekonomin en gång för alla våga applicera starka och stora sanktioner.

Ekonomin har redan börjat reagera negativt, det kan komma svåra tider för oss, vi måste på hemmaplan i Sverige, på riks, regional och kommunal nivå också visa ledarskap och kapacitet att förbereda oss på de olika delar som vi kan påverkas av i ett sådant läge i Europa och i världen, men även på lokal nivå.