Att våga sticka ut hakan

Moderaterna är på väg att välja en ny partiledare. Av allt att döma är det Anna Kindberg Batra som kommer att ta över ledarskapet i partiet. Som vanligt när nya ledare ska väljas ska deras mörka historia grävas fram i media och lämnas ut till allmänheten om och om igen. I Anna Kindberg Batras fall är det enda de lyckats plocka fram ett uttalande som gjordes för över 16 år sedan, då hon sa att Stockholmare är smartare än lantisar. Genast ska hon dömas av allmänheten, återigen, för ett uttalande som gjordes för väldigt länge sedan. Det är precis som att vi människor inte har rätt att fela och ändra våra åsikter. Allt vi säger, främst politiker, är som hugget i sten och används emot oss i all oändlighet.

Att våga stå för något, vara tydlig i sina värderingar och så pass rak och ärlig att man vågar säga det man tycker blir svårare och svårare, ju mer media och vår omgivning vakar som hökar efter minsta misstag. Det finns ingen tolerans för snedsteg och ingen förståelse för att åsikter kan ändras med tiden. Åtminstone för vissa.

Jag är så uppriktigt trött på att de som straffas hårdast av allmänhetens kritiska ögon är de som verkligen vågar stå för något. Att sticka ut hakan och ifrågasätta rådande ordning tas alltid emot av misstro. Det är obekvämt för många att höra sanningen, och då är det lättare att kritisera den som kommer med budskapet, prata bakom ryggen och underminera möjligheter till förändring. Problemet är aldrig att ha en avvikande åsikt. Problemet är när det sker bakom ryggen, med falskspel och genom att förråda. Det är lättare att skydda varandra än att ta kritik och verkligen åstadkomma förändring. Lojaliteten ligger oftast med dem som kan garantera din egen position Detta leder till att vi får ett samhälle fyllt av ja-sägare, hycklare och rädda människor som bromsar utvecklingen.

Jag kommer aldrig att ändra mitt sätt att vara. Jag är en person som säger precis vad jag tycker och tänker och är inte rädd för vad andra ska tycka om mig. Jag kan säga samma sak i min soffa hemma, som jag säger i kommunledningen eller inför allmänheten. Jag är hellre ärlig mot mig själv och mina värderingar än att säga och göra saker som min omgivning vill höra. Jag är uppfostrad till att det är bättre att vara impopulär än att vara omgiven av falska människor som bara är med dig så länge du säger det de vill höra.

2 svar på ”Att våga sticka ut hakan”

Kommentarerna är stängda.