Earth week, vad gör jag?

När jag lyssnar på personer som pratar om miljö observerar jag att det ganska ofta handlar om vad andra människor borde göra istället för att fokusera på vad de kan göra. Många gånger ser vi att det som sägs inte går ihop med deras egna beteende. Därför är det inte bra att moralisera, för vi människor är inte perfekta och livet är inte så enkelt så att allt kan fungera enligt hur vi ritar saker och ting i en abstrakt idé.

Vad gör jag då?
I mitt dagliga liv har jag försökt följa de som har sagt att vi borde tänka en gång till.
– Flyget är mitt sista alternativ
– Tänker ordentligt på sophantering och återvinning
– cykeln är det första alternativet för transport
– min egen konsumtion av produkter och kläder är låg, ganska låg
– har valt byta ut min fossila transport
– minskat konsumtion av kött och ökat konsumtion av grönsaker, helst närproducerat och efter säsong
– handlar i princip ingen mat som är halv- eller helfabrikat. Lagar mat från grunden.
– tänker ordentligt om användning av energi hemma
– min julgran är det bästa exemplet. Vi har haft samma gran i 20 år, samma prydnader och få paket under granen.
– jag köper sällan kläder, använder mina skjortor tills de går sönder, då köper jag nytt.

Listan är inte så imponerande kanske, men det är ett exempel på vad jag kan göra i det dagliga. Små steg som har en betydelse när alla kan göra lite. Att tänka miljömässigt handlar inte om att vara grön, det handlar om att ta ansvar för att ändra vår livsstil i en positiv riktning.

För att ändra vårt sätt att leva handlar det inte om att moralisera, peka på människor eller besluta om höjda avgifter eller skatt på allt som låter bra för miljön. Frågan handlar om hur vi kan jobba med innovation, utveckla tekniken, modernisera samhället, så att vi kan vara mer effektiva med våra resurser.

Kapitalismen, en öppen marknad och företagarna, små som stora, har gjort att vårt samhälle har utvecklats oerhört mycket. Bara se på hur fattigdomen har minskat från 1800 talet. Det är inte socialismen eller vänsterns ideologi som har utvecklat världen.

Jag är inte bättre än någon annan på miljöfrågor, jag kan inte bättre än någon annan i den aspekten, men jag är klar att säga att det är utbildning som är basen, inte ekonomiska straff som används idag.

Rene Jaramillo (M)