För 20 år sedan… 27/7-01

Jag var nervös. Jag hade ingen aning om hur mitt liv skulle se ut. Det enda som var viktigt för mig var att jag skulle vara tillsammans med Therese, det var det enda som jag ville!!

Sverige. Jag har haft ett bra liv i Sverige, jag har gjort vad jag vill och jag har bidragit till samhället genom mitt arbete och engagemang i föreningslivet. Till och med internationellt arbete har jag gjort. Jag är stolt över vad jag har gjort som person, men stoltare är jag när jag tänker på livet som jag tillsammans med Therese har byggt upp.

Familjen Jaramillo. Lucas och Ellinor har kommit, de är allt! Therese och jag har gift oss två gånger och vi har haft ett underbart liv, med underbara stunder och dåliga stunder. Jag har varit en bra person men självklart har jag varit dum någon gång. Jag är en vanlig kille.

Jag är stark. Jag hade två väskor med mig, ett huvud och två händer, dvs jag hade allt för att lyckas, och det har jag gjort. Utan någon bakgrund i Sverige, utan kontakter eller kompisar har jag byggt mitt liv, allt som jag har gjort är pga egna meriter.

Min familj i Chile. Under 20 år har jag varit ensam i Sverige utan min familj i Chile. När jag valde att följa mitt livs kärlek valde jag samtidigt att välja bort min familj i Chile, min mamma och pappa, mina syskon… Det är en sorg som jag kommer att ha i mitt hjärta hela mitt liv. Att träffa sin familj då och då men med många år emellan är något som gör ont.

Invandrare. I Sverige har jag alltid varit fascinerad av att människor hela tiden påminner mig om att jag är inte härifrån. Frågan om jag känner mig svensk eller chilenare kommer upp då och då. Mitt svar är alltid det samma, jag är Rene Jaramillo, där ligger min identitet. Att jag fortfarande hör människor fråga mig när jag ska ”åka hem” är trist. Hem har jag i Växjö på Icon och i vår lägenhet i Halmstad.

Tack Therése. Vi har haft en underbar historia. Vilket liv! 20 år och förhoppningvis minst 30 år till. Vi var unga, vi var fina, vi var kära i varandra… Ingenting har förändrats

Bilden. Jag på flygplatsen. Min siluett i svart. Färgerna skulle jag fixa med min Therese!