Förtroende och det nya samhället…

Igår hälsade jag välkommen på ett seminarium på Araby Park Arena med rubriken ”Att hantera och förebygga social oro och om samverkan i paraktiken”

Det var två punkter som jag fokuserade på när jag talade inför publiken när det gäller att jobba med samhällets olika problem:

1.- Förtroende
När jag kom till Sverige 2001 upplevde jag det som jag tycker är grunden i vårt svenska samhälle – förtroendet!
Jag ringde till pizzerian för att beställa en kebabpizza… Dialogen känner ni igen:

– Pizzeria Roma
– Hej! Jag vill beställa en kebabpizza utan lök
– ok, något annat?
– nej
– ok, 15 minuter
– Bra, tack!

Fattar ni? Denna dialog gav mig en känsla som fortfarande idag känns otroligt skön! Där fattade jag hur Sverige har byggt upp vårt samhälle!

Jag ringde till pizzerian, killen frågade vad ville jag beställa och det räckte… Aldrig frågade han mitt namn, telefonnummer, personnummer, kreditkorts nummer eller något annat som skulle försäkra honom om att jag skulle hämta pizzan som jag beställde! Det var aldrig aktuellt i vår dialog att jag inte skulle hämta pizzan eller att jag skulle tänka att han inte skulle fixa pizzan till mig på 15 minuter! Han och jag visste att allt var på riktigt… Förtroende, så bygger man mänskliga relationer, så bygger man ett samhälle!

Där ligger en stor utmaning… Hur kan vi jobba med de områden där förtroendet mellan människor, mellan grupper, mellan invånare & politiker eller gentemot myndigheterna kanske saknas? Vi måste förstå att oavsett vilka åtgärder vi ska använda för att aktivt jobba mot social oro, oavsett om det handlar om förebyggande arbete eller att agera mot aktuella händelser är förtroendet det centrala begreppet.

2.- Det nya samhället… Vi är inte analoga!
Detta område kommer jag att skriva mer om senare. Fortsättning följer….