Framtiden är vår och vi kan påverka den

Om jag som föddes i Chile, fick två barn med en svensk tjej… Har jag då bidragit till ett folkutbyte?

Retoriken som många i politiken har idag är farlig. Den polarisering som uppmuntras är farlig. I dessa tider där desinformation är ett vapen, måste vi vara tydliga med vad vi menar och vad saker och ting betyder.

Vi har sett hur ultrahögern har tagit plats i världen. Många som tror på den ”interna rensning” som vissa partier har gjort. Men extremismen finns i hela skalan, från den extrema vänstern till den extrema högern.

I tider där demokratin inte är självklar, hjälper den här polariseringen bara att ännu mer bojkotta vårt system.

De som använder sig av desinformation, fake news och trollfabriker vill bara hetsa, väcka negativa och reaktionära känslor, göra människor upprörda, vilket många gånger uppmuntrar till aggressivitet och våldsamhet. Från att förolämpa människor anonymt på sociala medier har vårt samhälle gått till att göra det öppet på gatorna. Det här är ett internationellt fenomen, men något vi alla har ett ansvar att stå upp emot. Rasism, främlingsfientlighet och polarisering måste motarbetas!

Desinformation, fake news och trollfabriker bidrar till att förtroendet för institutionerna och politiska partiet sjunker, människor känner sig inte representerade, det kommer upp frustration och resten kan vi läsa i våra historieböcker. Bara kolla på början av 1900 talet.

Vi måste ta hand om Sverige och Europa.

Självklart vill jag ha ett samhälle utan våldsamhet, kriminella ska inte vara på våra gator. Människor utan asylskäl ska inte komma till Europa för att söka skydd. Farliga fanatiker på alla sidor måste stoppas. En stark gräns i Europa behövs.

Men vi kan inte gå in i polarisering. Vi kan inte generalisera. Vi kan inte peka ut kulturella, etniska eller religiösa grupper som en klump. Det är inte bra och så bygger man inte en framtid. Vi politiker har ett ansvar. Inte för att försvara våra egna positioner, utan för att försvara systemet, demokratin, samhällskontraktet, vår framtid helt enkelt.

Gå och rösta i Europavalet. Vår framtid, vår gemensamma framtid i Sverige och Europa är på spel. Det låter dramatiskt men viktiga frågor är avgörande för oss. Den gröna omställningen, konkurrenskraften, försvaret, migration, det nya EU med eller utan nya medlemmar.

Alla måste ta sitt ansvar och rösta!