Funderar du på betydelsen av meningen: ”en helsvensk förening”?

I Smålandsposten läser jag om konflikter som uppstått inom IOGT-NTO… Enligt uppgift finns en konflikt mellan distriktsordförande för IOGT-NTO Kronoberg och ordförande för föreningen Wadajir. Nu stoppar politikerna föreningsbidraget till Wadajir och ska utreda frågan vidare.

Jag har som princip att aldrig använda SMP och dess innehåll som fakta, därför gick jag istället till tidningen Accent för att läsa reportaget angående själva konflikten, rubriken på artikeln är ”Konflikten i Växjö fortsätter”.

Anklagelserna från distriktsordförande i SMP handlar om att ”Abdi Asad har betett sig nedlåtande och nonchalant och har haft en nedlåtande attityd mot kvinnor inom organisationen men också hos honom”.  Självklart är detta tråkiga anklagelser och dessa finns bla som grund för att stoppa föreningsbidraget… Bra att Oliver Rosengren (M) vill undersöka detta ytterligare innan man beviljar bidrag!

Men sedan när jag läser Accents artikel hittade jag några formuleringar som SMP inte gjorde någonting av, några rader som är väldigt märkliga, och som jag känner igen från andra delar av vårt samhälle.

– ”Han tror inte (distriktsordförande) att den här typen av problem hade uppstått i en helsvensk förening”

I denna meningen kan jag tolka att enligt distriktsordförande för IOGT-NTO är en helsvensk förening den bästa modellen, en slags idealtyp för fungerande verksamhet… För mig handlar denna meningen faktiskt mer om distriktsordförandens syn på sina medmänniskor än om Asad Abdi eller Wadajir.

Är det någon som inte reagerar över en sådan mening? Uppenbarligen SMP. Tydligen provocerar den ingenting hos artikelförfattaren eftersom han inte ifrågasatt innehållet i denna mening. Inte ett ”citat” i hela artikeln kring denna mening!

Här kan ni läsa om artikeln som Accent gjorde om konflikten

Jag lägger mig inte i själva konflikten som finns inom organisationen, jag har ingenting att göra med den… Jag skriver detta blogginlägg på grund av att jag reagerar på själva meningen ”En helsvensk förening” som en idealtyp, och om bristen på reaktion kring detta uttalande! Hur länge ska vi dela upp vårt samhälle i vi och dem? Hur länge ser vi på varandra med misstänksamhet bara på grund av vår bakgrund? Hur länge ska det vara okej att låta våra fördomar styra samverkan människor emellan? Och framförallt, när ska vi börja reagera och agera när främlingsfobin tar över?

För övrigt hoppas jag att dessa konflikter kan läggas till historien och att IOGT-NTO samt Wadajir kan fortsätta med sitt viktiga arbete!

Ett svar på ”Funderar du på betydelsen av meningen: ”en helsvensk förening”?”

  1. Ja man han ju fundera över vem som beter sig mest nedlåtande och nonchalant. Jag tycker distriktsordförandens citat är direkt kränkande.

Kommentarerna är stängda.