Glöm inte att vi hade en stat i konkurs!

Socialdemokraternas finansminister, Magdalena Andersson, har meddelat att nu är man inne på idén om att överskottsmålet ska lämnas bakom oss och att ekonomin nu går in i en annan fas! Intressant.

Jag personligen är inte med på förslaget, jag tycker inte att det är klokt! Varför ska vi lämna ett sätt att jobba som har gjort att svensk ekonomi har fått stort förtroende när det gäller det långsiktiga arbetet med budgeten men framförallt trovärdighet i stort?

Men vad betyder överskottsmålet?
För mig handlar det om vilka ekonomiska principer som helst… Hur kan vi arbeta för att inkomsterna blir större än kostnaderna? Enkelt va? Men det handlar också om att spara pengar inför de framtida konjunkturer som inte blir positiva, dvs negativa stunder i ekonomin där vi behöver ha en buffert som kan hjälpa oss! Det här handlar inte om hur vi kan använda pengar idag inom välfärdssektorn till exempel, det här handlar om hur vi kan samla in pengar, dvs stärka vår ekonomi. Inte bara den aktuella utan den framtida, för att ha råd med alla uppgifter som vår välfärd måste klara enligt oss!

När vi förstår raderna som har skrivits ovan då kan vi fortsätta och resonera om hur vårt samhälle kommer att se ut imorgon. Vi vet att vår demografi visar att vi kommer att få en åldrad befolkning, det är inte klart att vi kommer att ha det humankapital som behövs för att ta hand om oss på det sätt som vi önskar. Kompetensförsörjningen ser ut att bli tuff, många andra platser i världen kommer att bli mycket mer intressanta än norden, varför vi kommer behöva slåss om en arbetsför befolkning. Dessutom ser saker och ting i Europa inte så mycket bättre ut, tvärtom, det är ännu tuffare för många inom vår kontinent!

Att ha en buffert är något som alla rekommenderar till enskilda individer, att ha kontroll över inkomster och utgifter är centralt för att klara vår ekonomi inom det mikroekonomiska perspektivet… Det måste väl handla om det samma för staten, staten behöver kontroll över ekonomin, och populism, opinionsundersökningar, och viljan att expandera mer kan inte vara grunderna för den svenska ekonomin.

Många pratar om när vi började med överskottsmålet och pekar på 90-talet där en stor kris gjorde att Sverige hade det tufft… Glöm inte att Sverige var nästan i konkurs, glöm inte att den dröm som Socialdemokraterna hade om den stora staten som är kapabel till allt och kan ge allt till alla gjorde att vi kraschade totalt på 90-talet, glöm inte det!

Jag säger att idén är bara dum!