Hyresrätten bara en del av bostadsmarknaden

Många har säkert sett Växjöbostäders kampanj Hurra för hyresrätten! i sociala medier, digitala skärmar och annonspelare på stan. Samtidigt som det talas om flera års kötider och bostadsbrist gör Växjöbostäder en kampanj för att öka medvetenheten kring hyresrätten. Hur går det ihop egentligen, kanske många frågar sig.

Faktum är att det finns många missförstånd kring bostadsmarknaden som jag gärna vill reda ut. 

Bostadskön till de allmännyttiga hyreslägenheterna består av cirka 96 000 köande, fördelat på familjebostäder och studentbostäder, vilka har olika köer. Alla dessa 96 000 står inte i kö för en bostad direkt, utan många väljer att stå i kön för att samla poäng till den dagen då en flytt blir aktuell. Så antalet i bostadskön säger egentligen lite om det verkliga behovet av bostäder.

Även kötiden är omdiskuterad, men systemet är komplext. Vissa bostadsområden är mer attraktiva än andra och en del personer väntar i flera år på ”rätt” lägenhet, vilket gör att kötiden kan vara lång på vissa lägenheter, medan den i andra områden kan vara relativt kort. Vi har till och med bostäder i nybyggnation som står lediga för direkt inflyttning, där du i princip inte behöver några köpoäng. 

Genom att marknadsföra hyresrätten som ett alternativ vill vi få fler att inse vilka möjligheter det finns till ett smidigt, flexibelt boende med hög service. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb för att våra hyresgäster ska trivas. Genom att stå i bostadskön ökar dina möjligheter till att välja en bostad i vårt fina och varierade bestånd. Men glöm inte att det finns fler aktörer i Växjö som också erbjuder hyresbostäder med kvalité.

Växjöbostäder förvaltar ett stort bestånd, och bygger nya bostäder varje år. Men en fungerande bostadsmarknad handlar inte bara om att vi ska bygga, bygga och bygga. Vi behöver också en bostadsmarknad som tillåter att människor är rörliga, där man enkelt kan ta sig mellan olika boendeformer utifrån livssituation och det aktuella behovet. Det ska vara möjligt att lämna sin villa på äldre dar och kunna flytta till en hyresrätt med hög service, och det ska vara lika enkelt att påbörja sin bostadskarriär i en hyresrätt som att köpa sin första bostad.

Vi behöver se till att flyttkedjorna fungerar, och att människor ges möjlighet att vara flexibla. För det krävs mer än bara nybyggnation. Det kräver ökad kunskap om olika bostadsalternativ, och det viktigaste är regelförändringar och stärkta möjligheter till att äga sitt eget boende.

Växjöbostäder tar sitt ansvar för att bidra till en mer flexibel bostadsmarknad, men äger inte ensamma frågan.

Rene Jaramillo (M), ordförande i Växjöbostäder AB