Kompetensförsörjning

Igår var jag i Uppvidinge Lärcentrum och tillsammans med den regionala utvecklingsnämnden samt aktörer för den offentliga och näringslivet var vi på kompetensdagen 2022, där frågan om hur vi jobbar med kompetensförsörjning var central. Bland annat med arbetet för att uppmuntra barn och ungdomar på att vara nyfikna, testa och välja yrkesutbildningar.

I vår region är arbetskraften viktig och det saknas kompetens i många områden. Vi måste se till att företag kan rekrytera rätt arbetskraft och att ungdomar väljer att utbilda sig, inte minst inom de områden där det råder brist på kompetens.

Igår var det även en mässa, där olika aktörer, företag, polis med flera visade upp sig för att visa bredden på alla de olika yrken som finns i kommunen. Näringslivssamordnare på kommunen har en webbsändning och igår fick jag möjligheten att medverka i sändningen. Mitt budskap var att jag kommer att vara synlig och nyfiken på de olika verksamheter som bedrivs runt om i regionen och att jag alltid är tillgänglig för att diskutera och samtala så att vi tillsammans kan utveckla vår region. Jag ska vara ute och besöka så många företag som möjligt. I sändningen hade vi dialog kring kompetensförsörjning och energikrisen.

Det var en intressant dag och ett viktigt ämne med stor betydelse för framtiden i Region Kronoberg.