Kvarnagårdens Bryggeri

Studiebesök med intressanta lärdomar!

Igår gjorde jag i egenskap av ordförande i regionala utvecklingsnämnden företagsbesök på Kvarnagårdens Bryggeri i Braås. Kvarnagården var med på senaste MAT 2022 och var mycket glada över samarbetet med regionen som var en av arrangörerna till matmässan.

Det är ett litet bryggeri som startade som en hobbyverksamhet som nu vuxit till ett etablerat företag som brygger öl, tonic och soda med en småländsk touch. Företaget har vuxit och har nu även anställda som jobbar i produktionen. Deras drycker levereras till restauranger, Systembolaget och livsmedelsbutiker. Jag är imponerad av deras entusiasm och drivkraft men blir också oroad över framtiden.

Det var oerhört intressant att ta del av de svårigheter de möter som entreprenörer. Det är ett krångligt och byråkratiskt regelverk som också innebär höga skattekostnader för dem som ett litet bryggeri. Att ta nästa steg i deras utvecklingsresa och växa ytterligare är inte självklart, då kostnaderna och hindren är så höga. Trots att de nu är arbetsgivare och finns på en marknad och har utökat sin produktion kan de ännu inte själva försörja sig på sin verksamhet. Detta måste förändras!

Jag gjorde besöket tillsammans med Oliver Rosengren, nytillträdd riksdagsledamot för Kronoberg. Vi har jobbat tillsammmans sedan vi båda var unga och nya i politiken, och det var väldigt roligt att göra detta besök ihop med Oliver. Utifrån våra nya positioner kommer vi att arbeta nära varandra de kommande månaderna som återstår av mitt uppdrag och det ser jag fram emot.