Mer pengar i plånboken ger inte sämre välfärd

I valrörelsen diskuteras det flitigt om jobbskatteavdrag och välfärdens finansiering. Alliansen anklagas för att vilja sänka skatten så mycket att det går ut över vår välfärd, samtidigt som oppositionen närmast tävlar i vilka skatter de ska höja för att finansiera vård, skola och omsorg.

Under Alliansregeringen har skatterna sänkts för en löntagare, så pass mycket att man ofta talar om en extra månadslön per år. Den som är intresserad kan själv genom att jämföra skattetabeller för 2006 och 2014 konstatera att skatten på en månadslön på 20 000 kronor sänkts med 1 634 kronor/månad under denna period, alltså 19 608 kronor/år. Det slår vilken reallöneökning som helst!

Rödgröna talar gärna om hur detta går ut över vår gemensamma välfärd, och ”anklagar” oss för att vilja ge mer utrymme till löntagarna att behålla sina surt förvärvade slantar i den egna plånboken. De kunde inte ha mer fel!

Den svenska välfärden sköts till den största delen i kommunerna, som ansvariga för skola och omsorg. Faktum är att jobbskatteavdragen inte alls har påverkat kommunernas skatteintäkter, eftersom det är en statlig skattereduktion. Kommunerna har istället under samma tid fått ökade intäkter, 164 miljarder är ökningen till kommunerna under samma period som skatterna för löntagare har sänkts.

Alliansen har även under samma tid sänkt skatten för pensionärer, även om pensionärsorganisationer gärna får det att låta annorlunda. Faktum är att genom att jämföra skattetabellerna för 2006 och 2014 kan man se att även pensionärerna har fått ta del av skattesänkningar. 1 091 kronor/månad räknat på samma inkomst som i exemplet tidigare. Det är 13 092 kronor per år i sänkt skatt.

En garantipensionär med 7 881 kronor i månaden har under Alliansens tid fått skattesänkningar motsvarande 8484 kronor/år jämfört med 2006. Alltså mer pengar i plånboken för alla.

Så även om skatten sänkts mest för den som arbetar för att uppmuntra fler att arbeta så har skatten också sänkts för pensionärerna. Vill du dessutom jobba efter din 65-årsdag har du ett ännu högre jobbskatteavdrag än alla andra. Det är fakta. Socialdemokraterna vill återställa pensionärernas skatter till samma som för löntagare. Samtidigt lovar de högre skatter för alla, vilket alltså skulle bli ett straff för alla.

Välfärdens finansiering handlar inte om att höja skatterna till tidigare eller högre nivåer. För att vi ska klara av välfärden för en åldrande befolkning måste vi få fler människor i arbete, och fler måste arbeta längre. Och om vi nu ska jobba så mycket måste vi väl ändå få känna att det lönar sig och att vi får behålla mer pengar i vår egen plånbok, eller hur?

Anna Tenje (M)
Rene Jaramillo (M)