Välkommen till Växjö Svenskarnas parti!

En av de grejer som jag är mest stolt över är mitt Växjö!

Växjö är en underbar kommun där vi alla har möjligheten att utvecklas oss som människor! Några har det lite tuffare än andra, men alla är lika viktiga!

Idag kommer Svenskarnas parti att vara i Växjö och propagera det nazistiska budskapet… och jag bara tänker på hur fantastisk vår demokrati är, där tolerans, respekt och möjlighet för alla att deklarera sina åsikter alltid går först! Men varför? Jo, för att vi i Sverige är så övertygade om våra värderingar, för att vi vet att respekt för alla människors lika värde är så centralt i vårt samhälle, för att vi vet att solidariteten sitter fast på våra hjärtan, för att vi kan förstå vilken betydelse alla människor som av olika anledningar har kommit till Sverige för att leva och bygga en historia här hos oss har haft för vårt land och för vår välfärd!

Människors betydelse för vårt land är inte bara en fråga som kan svara på vad som har hänt eller vad som händer… Det handlar om hur vi bygger vår framtid, det handlar om hur vi kommer fortsätta vara det land som alla är stolta över, det Sverige som alla vill leva i!

Jag berättar alltid om hur jag tänker, hur jag gör och hur jag tycker, denna gång blir det inte annorlunda, självklart tänker jag på Svenskarnas parti!

De sista veckorna innan jag kom till Sverige från Chile, upprepade min pappa gång på gång för mig att om jag skulle lyckas med mitt liv i Sverige, det viktigaste av allt var att jag skulle vara svensk, att jag skulle lära mig hur det svenska samhället fungerar, hur svenskarna tänker och hur en lever helt enkelt här i Sverige. Mitt pappa var klart och tydlig: jag var chilenare bara för att jag föddes i Chile, ingenting annat. Han markerade och sa följande: att jag måste förstå att relationen som du har med landet är för att ditt hjärta är kopplat till din mammas, pappas, systers, brors hjärta… helt enkelt, ditt hjärta är kopplat till familjens hjärta! Son, du måste förstå att du kommer bli svensk precis av samma anledning, ditt hjärta kommer nu att kopplas med Thereses, dina barns och med din nya familjs hjärta! Så fungerar livet min lille son, så fungerar det, om du förstår den delen, du kommer att lyckas i ditt nya land snabbare än du själv tror… Jag lovar dig, om att du satsar för att vara dig själv, visa vad du kan och visa att du är precis som alla andra i Sverige, de kommer också att fatta att de är likadana som du!

Min pappa hade rätt!

Idag när svenskarnas parti står i Växjö och berättar varför jag, mina barn och många, många andra är andra klassens medborgare och vi borde inte vara här, eller att vi har inte någon rätt att vara med i Sveriges historia, då kommer jag tänka på min pappas ord, då kommer jag att tänka på min Therese, då kommer jag att tänka på mina barn, då kommer jag att tänka på mina vänner, då kommer jag att tänka på mitt Växjö, då kommer jag att tänka på Sverige och konstatera att de som tänker som svenskarnas parti är få. Jag kommer att tänka på den största delen av landet som tycker att det finns några värderingar som Sverige kommer aldrig att förhandla kring, och det gör mig stolt! När jag hade äran att vara högtidstalare i nationaldagsfirandet i Rottne sa jag följande:

Medan andra länder firar minnet av en viktig seger i något stort krig eller frihet från andra stormakter och andra historiska händelser, så hade Sverige inget liknande att lyfta fram. Men det kanske är det som betyder något på vår nationaldag – att fira ett land som är präglat av fred, solidaritet, frihet och respekt för alla människor lika värde. Det är de värderingar som vi måste sprida till våra barn, det är de värderingar som vi måste prata om hemma och hålla levande i samhället.
Det är viktigt att vi har kunskap om vår historia så kommer vi att kunna bygga vår framtid. Sverige har all anledning att vara stolt över sin historia. Vi lever i ett land som för bara 100-150 år sedan var så fattigt att människor lämnade landet för att skapa sig ett bättre liv någon annanstans. Svält och fattigdom var inte ovanligt, särskilt inte på landsbygden.
På 1900 talet, efter andra världskriget började Sverige utvecklas till det vi är idag. Vi byggde upp ett land med starka industrier, innovationer som är kända över hela världen och en ekonomi som växte sig starkare och gjorde oss till ett av de bästa länderna att leva i. Det som har varit centralt i denna resa har varit utbildningen och tillgången till utbildning. Där växte fram en folkrörelse med studiecirklar, föreningar och folkhögskolor som gjorde vår demokrati stark, stabil och ett exempel för hela världen.

Jag vill säga så här: Svenskarnas parti, ni är välkomna till Växjö, ni är välkomna att göra propaganda för er ideologi, ni är välkomna att svartmåla människor bara på grund av deras ursprung, gör det… Inga problem. Vet ni varför? Jo, för att jag tror och litar på människor, för att jag tror och litar på Växjö, för att jag tror och litar på Sverige!

Ett svar på ”Välkommen till Växjö Svenskarnas parti!”

Kommentarerna är stängda.