Orange Week

En viktig vecka som borde göra att alla reflekterar om hur vi kan förstärka och utveckla arbetet. Ellinor, ordförande MSU Katedralskolan, skriver om ämnet i Smålandsposten.

Låt oss sätta det orangea ljuset på ungdomarna!

I dag inleds en vecka full av tankar och tuffa känslor. Helt enkelt en betydelsefull vecka.

Orange Week, eller En vecka fri från våld, har uppmärksammats i omkring 14 år och det är en vecka där vi sätter ljuset på våld i relationer genom att lysa upp byggnader och bära något orange plagg. Men det finns ett problem med denna vecka. När man pratar om våld i relationer nämns oftast män som misshandlar sina partners. Man nämner par som bor tillsammans och delar liv, vad som däremot brister är att ingen lyfter fram ungdomarna i detta sammanhang. Ungas utsatthet i denna fråga är precis lika allvarlig och vanlig som i vuxnas liv. Men det är ingen som begriper det. Unga skjuts åt sidan och överskuggas av alla vuxna och man missar att lyfta hur vanligt detta faktiskt är i ungas relationer. Det är ett problem som måste åtgärdas.

En vecka fri från våld, är det verkligen nog? Nej, att manifestera under en vecka och bära ett orange plagg är inte en insats som kommer göra skillnad. Absolut kommer det uppmärksamma folk till att läsa på om Orange Week och om våld i relationer, men en vecka fri från våld kommer definitivt inte stoppa våldet på något sätt. Våld mot kvinnor måste bekämpas varje dag, varje vecka, varje månad.

Orange Week handlar om att uppmärksamma våld i nära relationer och hur vi kan förhindra att det förekommer. Det är en vecka som väcker starka känslor i oss medmänniskor och ett ämne som är väldigt tungt att både bära för de som är drabbade men även svårt att prata om.

Det finns mycket statistik att läsa om kvinnors utsatthet, men det är inte lika lätt att hitta likadan information när det kommer till ungdomar. Det finns så mycket okunskap bland unga pojkar om vart gränsen går. Det är svårt för dem att förstå att de gjort fel och varför det är fel. Samhället normaliserar hela det här maktspelet bland killar och män. Att de ska leka tuffa och förnedra sin tjej för skoj skull för att vara en riktig man. Hela den här machokulturen förstör kvinnor och framförallt unga tjejer.

Killar manipulerar ofta tjejer att det är så kärlek är. Att man ska vara tuff och det ska vara killen som bestämmer hur det ska vara och när. Tjejer blir manipulerade att det är så en relation ska vara. Man lever i en ren lögn. En lögn som berättar att det är så man visar äkta kärlek. Man gillar och tänder på att killen är macho och väldigt hård. Man blir så pass blind att man inte förstår vad det är man egentligen går igenom.

Redan på förskolan fick vi flickor höra: “Han slår dig bara för att han gillar dig”

“Kärlek börjar med bråk och slutar med barnvagn …”

Redan som barn har vi fått lära oss att killar visar intresse för tjejer genom våld, och det tar inte slut i barndomen, även i tonåren fortsätter det. När vi är redo för våra första relationer är det inte ovanligt att få höra: “Det ska göra ont när man tappar oskulden, det är bara att genomlida det”. Tjejer förväntas ställa upp på saker de egentligen inte vill, för att pressen är för hård.

Skolan, föräldrar, föreningslivet, kompisgänget. Alla måste bli bättre på att lyfta värderingsfrågor och hur vi ska bete oss mot varandra. Vad som är en sund relation och vad som inte är okej. Ju mer vi pratar om detta desto större är chansen att ungdomar upplever kärlek och relationer helt utan våld. Ingen ska vara ensam i detta arbete, tillsammans kan vi göra skillnad. Tillsammans ska vi göra skillnad.

Ellinor Jaramillo, ordförande MSU Katedralskolan