Så mycket mer än bara politiska beslut

Igår var Moderaterna i Växjö Norra ute på studiebesök på de lokala företagen Gårdsby ägg och Family Food strax utanför Växjö. Det var en fin upplevelse att ta del av två engagerade entreprenörers historia och verksamhet. Jag är alltid fascinerad av människors resa, och hur de gör sina val i livet. Att gå från en trygg anställning och sedan tvingas ställa om och ändra inriktning i livet är en utmaning som människor hanterar på olika sätt. Dessa båda företagare valde att satsa på att starta och driva företag och det har gått utmärkt. I moderna, rena lokaler produceras det ekologiska ägg i tusental varje dag, ägg som levereras till kräsna, miljömedvetna kunder som vill ha hög kvalitet. Family Food har hittat sin nisch i att erbjuda färdiga matkassar med ekologiska och närproducerade varor. Trots stor konkurrens från andra som levererar matkassar har de funnit sin målgrupp som vill ha just det ekologiska innehållet och verksamheten går mycket bra. Det är så inspirerande att möta entreprenörer som Tobias Gustavsson och Krister Jonasson i Gårdsby, och se hur de vågat satsa på sin idé men även hur de samverkar och hjälper varandra att växa och utvecklas.

De båda företagen är ett utmärkt exempel på vad som behövs för en levande landsbygd. Det är endast genom engagerade samhällsmedborgare och ett starkt företagsklimat som vi kan få en levande landsbygd. Vi får aldrig fastna i fällan att se urbaniseringen och landsbygden som två motsatser som kämpar emot varandra, utan snarare som ett livsnödvändigt komplement till varandra. Runt om i kommunens mindre orter och landsbygd ser vi hur viktigt det har varit med engagerade och aktiva samhällsföreningar och företag. Det är i dessa samhällen som vi ser utveckling, hur bredbandsnätet byggs ut, hur företagen vågar satsa och hur kreativiteten sprudlar. En levande landsbygd är så mycket mer än bara politiska beslut.

Rent generellt har den politiska organisationen alldeles för stor tilltro till sin egen förmåga att skapa det perfekta samhället. Just det ekologiska och närproducerade är ett exempel på detta. Politiker tror att de kan reglera efterfrågan genom att införa subventioner och sätta upp höga mål om att bara handla ekologiskt och närproducerat. Men vi måste våga lita på att marknaden reglerar detta själv. Jag har en oerhörd tilltro till den fria marknaden och är övertygad om att den reglerar sig själv om vi bara låter människor agera fritt. I julas kunde vi till exempel läsa hur de ekologiska julskinkorna försvann i rasande fart från kyldiskarna när de började säljas i mataffärerna. Kvar i diskarna blev de ”vanliga” julskinkorna som inte såldes lika bra och som fick säljas med nedsatta kilopriser till slut. Konsumenterna har själva blivit mer medvetna om vad de äter och varifrån maten kommer, och är även villiga att betala mer för det. Marknaden följer efter och jag skulle nog våga slå vad om att utbudet av ekologiska julskinkor kommer att öka ytterligare till nästa jul. Detta sker helt utan politisk inblandning. Vi uppnår alltså samma effekt som politikerna jagar när de vill reglera marknaden, men genom att låta konsumenter och producenter sköta utvecklingen själva. Återigen – ett fungerande näringsliv är så mycket mer än bara politiska beslut.