Schizofren politik när den är som mest absurd

Miljöpartiet har en fantastisk förmåga att bygga upp sin egen verklighet för att göra sig relevanta. Dock avslöjas lätt den oseriösa politik som de bedriver.

Den tredje oktober presenterades tidningen Aktuell Hållbarhets årliga rankning av Sveriges miljöbästa kommun, där Växjö hamnar på plats fyra i landet, och på en hedrande andraplats bland mellanstora städer. Det är en förbättring sedan tidigare och ett tecken på ett långsiktigt arbete som ger resultat.

För bara en och en halv månad sedan, den 27 augusti kunde vi läsa en artikel i Växjöbladet där Pernilla Bodin (MP), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott starkt kritiserar den förda miljöpolitiken i Växjö och kallar den sista mandatperioden för ”fyra förlorade år”. I artikeln berättar Pernilla om hur ”Växjö tidigare låg i framkanten när det gäller hållbarhet och klimatarbete, men nu har vi halkat efter…Andra kommuner har kommit ikapp och gått förbi”.

Den tredje oktober står samma person med en bild i sociala medier och gläds åt att Växjö klättrar på miljörankningen, ”det är en bekräftelse på vårt långsiktiga arbete” säger Pernilla nu.

Pernilla har inom loppet av två månader gått från att starkt kritisera den senaste mandatperiodens arbete, under en tid då hennes egen partikollega Magnus P Wåhlin var ordförande i Hållbarhetsutskottet under nästan hela mandatperioden, till att nu hylla det långsiktiga miljöarbete som har förts. Hon gav alltså icke godkänt till det egna partiets arbete då de var med i den blågröna majoritet som ledde Växjö kommun och nu när hon är ordförande som får ta emot priser i Stockholm låter det annorlunda.

Jag förstår om väljarna tappar förtroende för sina politiker om de byter åsikt för varje månad som passerar. Det är synd att ledande politiker uttrycker sig på detta sätt, särskilt i en fråga där vi historiskt sätt i Växjö kommun varit överens över partigränser om miljö- och hållbarhetspolitiken, något som alltid varit en grund i vårt lyckade arbete. Med dessa uttalande bygger man inte förtroende, vare sig hos kommuninvånarna eller de egna medarbetarna som arbetar hårt med miljöarbetet i kommunen. Symbol och plakatpolitik där man tror att man kommer längre genom att babbla är inte ett framgångsrecept och är inte värdigt en kommun som Växjö där miljöfrågorna alltid har varit viktiga och satt oss på agendan såväl nationellt som internationellt. Jag håller med Pernilla om att vi har stora utmaningar framför oss fortfarande, inte minst med transporter och avfall, men att tala om fyra förlorade år, det blir magstarkt.

Rene Jaramillo (M)

Ledamot i kommunfullmäktige